Episodes

  • José Pablo Baraybar, antropòleg forense: "És més perillós qui ordena matar que qui executa l'ordre"
    Jun 28 2025
    Entrevistem l'antropòleg forense José Pablo Baraybar, coordinador forense regional per a Mèxic i l'Amèrica Central al Comitè Internacional de la Creu Roja. Baraybar té una llarga trajectòria a l'hora de documentar crims de lesa humanitat arreu del món. Sota el paraigua de l'ONU, ha investigat a l'Argentina, a Guatemala, al Congo, Etiòpia, Ruanda o els Balcans. Ha treballat en la recerca i identificació de persones mortes i desaparegudes en contextos extremadament complicats, com les rutes migratòries cap a Europa. Actualment, instal·lat a Mèxic, s'enfronta a la realitat d'un país amb més de 100.000 desapareguts. També parlem amb Jannet Carmona, coordinadora del programa de persones desaparegudes i les seves famílies del Comitè Internacional de la Creu Roja a Mèxic. I la fotoperiodista i editora gràfica de la Revista 5W, Anna Surinyach, ens explicarà com Ucraïna gestiona els més de 60.000 desapareguts que han provocat els tres anys de guerra amb Rússia. Fotografia coberta: Anna Surinyach
    Show more Show less
    54 mins
  • Estudiar amb risc de desnonament: "Ets a classe i només penses: 'On dormirem?'"
    Jun 21 2025
    Visitarem l'IES Vallvera de Salt per parlar amb alumnes afectats per la crisi de l'habitatge. En aquest municipi, de mitjana, hi ha dos desnonaments a la setmana amb menors. Coneixerem la història de la Oumaima i el Reda, de 15 i 17 anys, que estan en risc de ser desnonats. Per entendre com afecta una situació així al rendiment escolar, parlarem amb el sociòleg Ferran Giménez, professor a l'institut, i amb Mònica Altarriba, coordinadora pedagògica de l'ESO al mateix centre. Per parlar de l'impacte dels desnonaments en la salut de les criatures, ens acompanyarà Yaiza Cano, infermera i membre de La Capçalera, una plataforma de metges que s'han implicat en aquesta problemàtica. També serem al desnonament de la família de la Kadi, mare de sis fills, quatre dels quals menors d'edat. D'aquests, els més grans, estudien a l'institut Vallvera d'aquest municipi del Gironès.
    Show more Show less
    1 hr and 4 mins
  • La revolució de l'Esperit Sant. Segona part
    Jun 14 2025
    Cada setmana el pastor Carlos Rojas congrega més d'un centenar de persones en una sala de cinema del centre comercial Diagonal Mar de Barcelona. Rojas és el líder del Ministerio Casa de Salvación, una església evangèlica de tipus neopentecostal que funciona sota el paraigua d'una macroesglésia amb seu a Miami. Es tracta del Ministerio del Rey Jesús, fundada pel pastor Guillermo Maldonado. Una multinacional de la fe que arrossega milions de seguidors als Estats Units i arreu del món, i que, com altres esglésies neopentecostals, exerceix una gran influència política amb discursos alienats amb l'extrema dreta. Parlarem amb Carlos Rojas i coneixerem els fidels que assisteixen als seus cultes. Per entendre la naturalesa d'aquest tipus d'esglésies entrevistarem Guillem Correa, president del Consell Evangèlic de Catalunya. També conversarem amb Antonio Montañés, doctor en Sociologia, especialitzat en sociologia de la religió.
    Show more Show less
    1 hr and 14 mins
  • La revolució de l'Esperit Sant. Primera part
    Jun 7 2025
    A Catalunya, l'Església evangèlica és la confessió religiosa que té més centres de culte després de l'Església catòlica. I des de fa vint anys, és la que creix més. Més de la meitat de les esglésies evangèliques a Catalunya són de tipus pentecostal. Hem visitat l'església Elim de Girona per acompanyar la Joana Aguilera i en Jaume Puigdevall a un culte. Fa sis anys que aquest matrimoni va fer la conversió de l'Església catòlica a la pentecostal. Un camí que han seguit altres persones a qui també sentirem en aquest programa. Hem conversat amb el pastor Jimmy Martin i la pastora Raquel Urquía per conèixer quina és la doctrina de les Esglésies pentecostals i en què es diferencien, com a cristians, de l'Església catòlica. Per posar-hi context, entrevistem la catedràtica en Sociologia de la Religió, Mar Griera. I també comptem amb la participació de la direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat i del Consell Evangèlic de Catalunya.
    Show more Show less
    1 hr and 4 mins
  • Yacine Belahcene: "En un instant la vida es pot capgirar"
    May 31 2025
    El músic i gestor cultural Yacine Belahcene acaba de publicar "Divendres cuscús. Alger 1993" a Pol·len Edicions. Un volum autobiogràfic que retrata una infantesa feliç travessada per l'esclat de la guerra civil a Algèria. Parlarem amb ell, fill de mare catalana i pare algerià, sobre memòria i xoc cultural. Seguint un altre dels fils argumentals de la novel·la gràfica, reflexionarem sobre cuina i identitat amb Paula Molés, directora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", i Pius Alibek, lingüista, escriptor i restaurador. Amb ells dinarem al Xix Kebab de Barcelona, el primer restaurant sirià a obrir a la ciutat.
    Show more Show less
    1 hr and 3 mins
  • Curar l'homosexualitat: "Prefereixo un fill mort abans que marica"
    May 17 2025
    Ser gai era una malaltia fins fa 35 anys, quan l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns mentals. Malgrat aquest pas tan necessari per a la reparació del col·lectiu, avui dia la situació no ha canviat gaire i encara hi ha qui assenyala les relacions entre persones del mateix sexe com una afecció que es pot curar. Entrevistarem Xavi Martínez Cal, víctima d'aquestes pseudoteràpies dels 18 als 23 anys. També mirarem enrere per conèixer què passava durant el franquisme amb la història del Jordi Griset, sotmès a un tractament amb descàrregues elèctriques. Hi posarem context amb la psicòloga Amanda Melià. I sabrem quins passos s'estan fent a nivell legislatiu perquè aquestes pràctiques siguin considerades delicte. En parlarem amb Óscar Rodríguez, de la FELGTBI+, i Eugeni Rodríguez, director de l'Observatori contra l'Homofòbia. Fotografia de la portada: Jordi Griset
    Show more Show less
    1 hr and 8 mins
  • Israelians i palestins units pel dol: "Matar els enemics farà que les nostres filles tornin?"
    May 10 2025
    Rami Elhanan és israelià. La seva filla Smadar va morir en un atemptat suïcida de Hamas l'any 1997. Deu anys després, una bala disparada per un soldat israelià matava l'Abir, de 10 anys, filla del palestí Bassam Aramin, quan sortia de l'escola. Després d'un procés molt profund per transformar el dolor i la ràbia, fa anys que treballen per la pau i la reconciliació a través de l'associació The Parents Circle-Families Forum. Parlarem amb ells arran de la seva visita a Barcelona, convidats pel CCCB i l'Institut Català Internacional per la Pau. També ens acompanyarà Sergi Roca, cap d'Internacional de Catalunya Ràdio. I per tancar el programa entrevistarem la periodista del diari Ara Cristina Mas Andreu, arran de la publicació de "Palestina des de dins. Històries de colonització i resistència, de la Nakba al genocidi de Gaza", a Ara Pausa.
    Show more Show less
    1 hr
  • Milisuthando Bongela: "Recordes la primera vegada que et vas adonar que eres blanc?"
    Apr 26 2025
    La cineasta i escriptora sud-africana Milisuthando Bongela va néixer i créixer a Transkei, un estat creat artificialment pel govern de Sud-àfrica on els negres vivien segregats sota una falsa il·lusió de llibertat. Parlarem amb ella del documental "Milisuthando", on revisita la història recent del país a través d'imatges del seu arxiu familiar. Bongela, que va ser a Barcelona fa uns dies convidada pel CCCB, fa un exercici molt valent d'explorar el paper de la comunitat blanca durant l'apartheid confrontant la seva experiència amb la de les seves amistats blanques. Analitzarem el treball de Bongela amb l'escriptora i divulgadora antiracista Desirée Bela-Lobedde. I amb Josep Martín, realitzador del programa "Independents", d'iCat, repassarem algunes de les cançons que van donar dimensió mundial al règim de l'apartheid.
    Show more Show less
    59 mins