Episodes

  • 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg nieuwe Kunskapsskolan Partnerschool
    Jun 17 2025

    Kwaliteitsdenken als grondstof voor nóg beter onderwijs en een nóg betere schoolorganisatie. Het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg, de allernieuwste Nederlandse Kunskapsskolan Partnerschool, heeft er de afgelopen periode veel tijd en energie in gestoken. Want gepersonaliseerd onderwijs, dat het 2College Cobbenhagenlyceum al sinds 2018 aanbiedt, vraagt om kwalitatief schakelen op een reeks van gebieden. Noodzakelijk om leerlingen in de gelegenheid stellen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau te leren én hen van intensieve persoonlijke coaching te voorzien. Hoor in deze Schoolpraat - dé podcast van de Kunskapsskolan Community voor onderwijsprofessional – waarom een boost in kwaliteitsdenken nodig was, wat er is gedaan en wat het heeft opgeleverd. Uit de mond van 2College Cobbenhagenlyceum Vestigingsdirecteur Ronald Verschuren, Onderwijs Directeur Imre Mutsaers en Teamleider Marlou Jaegers.

    Show more Show less
    37 mins
  • S05E10 Hagoort (VO-Raad): effectief samen optrekken is meer nodig dan ooit
    May 28 2025

    Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen écht voorbereid zijn op een wereld die razendsnel verandert? In deze aflevering van Schoolpraat duiken we met Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, in de kern van het voortgezet onderwijs. Van de uitdagingen rondom later determineren en beter differentiëren tot het belang van krachtige samenwerking binnen het onderwijsveld. Hagoort benadrukt hoe cruciaal het is om het onderwijs niet uit elkaar te laten spelen door politieke wispelturigheid en korte-termijn-denken. Samen met Madeleine Zwart van het Van Kinsbergen College in Elburg en Koos Woltjes van Kunskapsskolan Nederland onderzoekt hij waarom brede scholengemeenschappen zo belangrijk zijn en hoe we ondanks het lerarentekort en financiële uitdagingen toch leerlingen kunnen helpen hun volle potentieel te benutten. Een gesprek vol scherpe inzichten, heldere visies én de passie om leerlingen vandaag voor te bereiden op de wereld van morgen.

    Lees ook het artikel naar aanleiding van het bezoek van Henk Hagoort aan de Bestuurlijke Leergemeenschap van de Kunskapsskolan Community: https://kunskapsskolancommunity.nl/ontmoeting-henk-hagoort-vo-raad-en-kunskapsskolan-community/

    Show more Show less
    34 mins
  • S05E09 Marco Snoek: Goed onderwijs wordt niet gemaakt door goede leraren, maar door goede lerarenteams
    Apr 10 2025

    Goed onderwijs wordt niet gemaakt door goede leraren, maar door goede lerarenteams die elkaar versterken, aanvullen en uitdagen en samen op zoek zijn naar het beste antwoord op behoeften van zowel leerlingen als de (grootstedelijke) samenleving. Stel deze vraag aan 1000 docenten en je krijgt van iedereen gelijk. Maar: waarom is een lerende schoolorganisatie en een bijbehorende teamcultuur in de praktijk zo weerbarstig om vorm te geven? Hoe vermijden we dat we alleen maar de symptomen bestrijden? In deze Schoolpraat krijgen we antwoord op deze vragen van Marco Snoek, lector Leren & Innoveren aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en gespecialiseerd in de professionalisering van leraren en onderwijsinnovatie, met speciale aandacht voor leiderschap en de rol van docenten in veranderingstrajecten. In gesprek met Madeleine Zwart, directeur van het Van Kinsbergen college in Elburg en Marjolein Scholten, directeur van MY college in Spijkenisse.

    Show more Show less
    38 mins
  • S05E08 Prof. dr. Harold Bekkering: het brein van leerlingen geeft zóveel inzicht!
    Mar 27 2025

    Wat gebeurt er in het brein van leerlingen? De meeste leerkrachten weten heel goed wat krachtige middelen zijn om het leren bij hun leerlingen te bevorderen. Leerdoelen benoemen, voorkennis activeren, feedback geven, intensief coachen: allemaal belangrijk. Maar wat gebeurt er gedurende dat proces in het brein van leerlingen? Het boek Breinkracht van prof. dr. Harold Bekkering van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft hierop een helder antwoord. Hoe groeit kennis? Wat is de invloed van stress op leren? Wat is het belang van zelfkennis en hoe ontwikkel je het? Wat is de invloed van de sociale context? En hoe ziet de rol van motivatie eruit? Hoor in deze Schoolpraat hoe het zit van Harold Bekkering zelf. In gesprek met Madeleine Zwart, directeur van het Van Kinsbergen college in Elburg en Koos Woltjes van Kunskapsskolan Nederland.

    Show more Show less
    40 mins
  • S05E07 Position Paper Kunskapsskolan: verkleinen kansenongelijkheid, later selecteren en beter differentiëren
    Dec 19 2024

    Net voor de Kerst is een mooi moment om te reflecteren en vooruit te kijken naar het komende jaar. Op basis van de laatste Kunskapsskolan Position Paper, waarin een lans wordt gebroken voor het verkleinen van kansenongelijkheid, het later selecteren en beter differentiëren. Vanuit de focus op ‘hoe kunnen we onze leerlingen beter motiveren en hen helpen om grip op hun leren en ontwikkeling te hebben’. En op ‘hoe kunnen we meer maatwerk bieden, zodat elke leerling echt zijn of haar potentieel realiseert? In deze Schoolpraat praten we hierover met Duco Adema, voorzitter van de Cedergroep en Kunskapsskolan Community Nederland, Willemien Noordhof, Educational Director van Kunskapsskolan Nederland en Madeleine Zwart, directeur van het Van Kinsbergen College in Elburg.

    Show more Show less
    37 mins
  • S05E06 Kaisa Vuorinen: meet ‘See the Good’.
    Dec 6 2024

    Imagine an approach and tool that helps students not just only focusing on their grades, but really see and develop their strengths and socio-emotional skills and creating a positive educational impact in the process. Well, such a tool exists! Meet ‘See the Good’. A concept developed by Dr. Kaisa Vuorinen from the University of Helsinki. On October 3rd, Kaiso, also CEO/Founder of Positive Learning Ltd., delivered a keynote address on the subject during the Kunskapsskolan Community Event in the Dutch city of Utrecht. With some 550 educational professionals from Dutch Kunskapsskolan Partner-schools in the audience. Of course, Schoolpraat couldn’t resist the opportunity to talk to Dr. KaisaVuorinen and to explore the potential of ‘See the Good’ within the Dutch educational environment. Together with Annemieke Schutte, director of education at VeenLanden College and Madeleine Zwart, school leader of Van Kinsbergen college and the new co-host of the Schoolpraat podcast series.
    This Schoolpraat episode is the last in a series of three, recorded during the Kunskapsskolan Community Event 2024 held in October. The other two – 'having high expectations' and ‘Baas over je eigen leren, dat moet je leren’ - have already been published.

    Show more Show less
    35 mins
  • S05E05 Patrick Sins: ‘Baas over je eigen leren, dat moet je leren’
    Nov 14 2024

    Het door leerlingen activeren van hun voorkennis, het maken van aantekeningen, het stellen van doelen, het bijhouden van een planning en het checken of je iets wel begrijpt. Het zijn stuk voor stuk elementen die volgens onderwijsonderzoek zorgen voor betere leerprestaties. Met andere woorden: de strategieën voor zelfregulerend leren zijn van supergroot belang. En toch lijkt het erop dat lijkt het er op dat zelfregulerend leren in het Nederlands onderwijs nog nietde aandacht krijgt die het verdient.
    Patrick Sins, lector Vernieuwingsonderwijs bij Thomas More Hogeschool in Rotterdam, heeft op 3 oktober tijdens het Kunskapsskolan Community Event in Utrecht een keynote speech verzorgd met de titel ‘Baas over je eigen leren, dat moet je leren’. Daar vertelde hij zo'n 550 onderwijsprofessionals van Nederlandse Kunskapsskolan Partnerscholen waarom en hoe zij meer aandacht aan zelfregulerende vaardigheden kunnen besteden in hun onderwijs, zodat leerlingen vaardiger worden in leren. Schoolpraat maakte van de gelegenheid gebruik om Patrick voor de microfoon te trekken. Samen met Ineke Vermeulen, beleidsadviseur op de Casimirschool, pedagogiek docent, teamleider LevelUp en leraaronderzoeker bij Thomas More Hogeschool in Rotterdam en Madeleine Zwart, schoolleider van het Van Kinsbergen college in Elburg en de nieuwe co-host van de Schoolpraat podcast serie.

    Show more Show less
    36 mins
  • S05E04 Mats Barlow: 'Having high expectations is an expression of trust and seeing the good'
    Nov 7 2024

    Giving students the opportunity to learn at their own level and pace. Enabling teachers to give each student the attention he/she needs. Setting challenging learning goals and clear criteria for students. Kunskapsskolan EDucation is like putting together a puzzle: every piece has to be in the right place. With coaching and having high expectations as central elements.
    Mats Barlow has been a Kunskapsskolan professional from the very beginning. With over 20 years of experience, including as principal at a Kunskapsskolan school in Örebro, Sweden. On October 3rd, Mats delivered a keynote address on the subject of having high expectations during the Kunskapsskolan Community Event in the Dutch city of Utrecht. With some 500 educational professionals from Dutch Kunskapsskolan Partner-schools in the audience. Schoolpraat took the opportunity to talk to Mats. Together with Annemiek Jonker, Trainer/coach at Kunskapsskolan Netherlands and trauma therapist, and Madeleine Zwart, school leader of Van Kinsbergen college and the new co-host of the Schoolpraat podcast series.
    This Schoolpraat episode is part of a series of three, recorded during the Kunskapsskolan Community Event 2024 held in October. The other two – about ‘Baas over je eigen leren, dat moet je leren’ and ‘See the Good’ – will be published shortly.

    Show more Show less
    35 mins