• 015 - Visarkivets Hilmer-rariteter
    Jun 10 2025

    Hilmer Borgeling hade bra ordning på de skivor han medverkade på. Dessutom sparade han en massa provpressningar med alternativa tagningar och låtar som aldrig gavs ut. Hilmers barnbarn har nu haft den goda smaken att donera hela hans skivsamling till Svenskt visarkiv. Möt Wictor Johansson som jobbar där och som gått igenom de närmare 500 skivor som de fick ta emot. Och så bjuder jag på några rariteter ur samlingen, låtar som aldrig gavs ut och som du knappast hört tidigare.

    Show more Show less
    33 mins
  • 014 - Vår-special
    May 4 2025

    Poddmakaren har mycket i almanackan just nu och håller lyssnarnas svårtyglade begär efter nya Hilmer-fakta i schack med ett specialavsnitt: Sjutton välfyllda minuter med teasers för kommande avsnitt, kommentarer till tidigare avsnitt - och ett sensationellt telegram-fynd i Ernst Rolf-samlingen på Falu Stadsbibliotek. Därtill tre hela, men sinsemellan olika, Hilmerlåtar om våren!

    Show more Show less
    18 mins
  • 013 - Under Rolfs vingar (1926)
    Apr 21 2025

    Året är 1926. Hilmer och hans blivande fru, Signe Malmberg, avancerar på den svenska revymarknaden och byter Elna Panduro mot självaste Ernst Rolf. Men vem var Petrén som vissa måste gå raka raka vägen till?

    Show more Show less
    44 mins
  • 012 - Hilmer i skivfabriken - del 1
    Mar 23 2025

    Mycket var nytt när den unge Hilmer blev plattcharmör. 1920 hade nog ingen kunnat förutse hur den nya skivindustrin skulle komma att se ut bara tio år senare. Men vad var det som gjorde den utvecklingen möjlig? Möt Kjell Arvidsson som forskat om de svenska skivbolagens historia och Rebecka Kvint som kan allt om Sveriges första framgångsrika independentbolag.

    Filmen som jag och Rebecka pratar om hittar du här: http://www.filmarkivet.se/movies/musik-och-teknik/.

    Och Kjells doktorsavhandling kan du kan du ladda ner här: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:208970/FULLTEXT01.pdf

    Show more Show less
    53 mins
  • 011 - Om ljud, musik och inspelningar förr och nu med Gert Palmcrantz
    Feb 23 2025

    Den legendariske inspelningsteknikern Gert Palmcrantz förklarar vad det var man behövde vara bra på för att lyckas med inspelningar i elektronikens barndom. Dessutom får du höra några av hans favoritlåtar, varför han gillar dem och en massa historier och erfarenheter från hans egen karriär från slutet av 50-talet och framåt. Om du vill se hur han ser ut kan du kolla in den här filmen som hans son Eric gjort.

    Show more Show less
    1 hr and 8 mins
  • 010 - Om nöjeslivet i Stockholm 1917-25 med Mats Hayen
    Feb 2 2025

    Stockholmshistorikern Mats Hayen guidar dig genom Stockholms varietéer, cabareter, skivaffärer, alkoholförbud, civilklädda poliser, svartklubbar, maskerader jazzgossar och jazzflickor - för 100 år sedan. När en "biff" var en flaska dålig smuggelkonjak och kokain var tandläkarens bedövningsmedel.

    Show more Show less
    57 mins
  • 009 - Om Elna Panduros utstyrselrevyer 1925
    Jan 19 2025

    1925 är året då Hilmer på allvar etablerar sig i nöjesbranschen, mycket tack vare den flitiga revydirektrisen och -primadonnan Elna Panduro. Av bara farten får du dessutom lära dig mer om den illa tilltygade doktor Höckert, den alltför röksugne Gottfried Littmarck och många andra. Dessutom en exklusiv nyinspelning av en bortglömd kuplett!

    Show more Show less
    35 mins
  • 008 - Om julen och musiken, nu och då
    Dec 23 2024

    Hilmer sjöng förstås in en del julmusik. Men vad är egentligen julmusik? Är det psalmer om Jesu födelse eller sånger om att det är jul, eller att det var jul även förr?. Räcker det med bjällror i kompet eller snö i texten? Vi jämför Hilmer och Peter Jöback - men blir vi klokare av det? Följ med i en halsbrytande hermeneutisk spiral runt granen: Dagens gäst: Anders Eriksson, historiker och cigarrmånglare.

    Show more Show less
    46 mins